Veroorzaakt spouwmuurisolatie vocht?


Sommige mensen zullen je vertellen dat je nooit je huis moet isoleren omdat het vochtig is. Er zijn maar relatief weinig slechte gevallen nodig om isolatie een slechte naam te geven. Het is echter moeilijk te weten hoe vaak problemen zich voordoen. Als vocht een ‘meldingsplichtige ziekte’ was, zoals de bof of legioenziekte, dan zouden we een beter idee hebben. Het andere probleem is dat zelfs als er een probleem is, het een paar jaar kan duren voordat het zichtbaar is. Ik verwacht op 17 juni op ons forum meer te weten te komen over dit onderwerp. In de tussentijd zijn hier enkele potentiële problemen die ik al ken – en hoe ik ze kan vermijden.

Waar vochtig is, komt dat soms doordat er water van buitenaf binnenkomt en soms doordat er condensatie optreedt. Condensatie treedt op wanneer vochtige lucht zodanig afkoelt dat deze niet meer al het vocht kan vasthouden – wanneer de luchtvochtigheid boven de 100% komt. U kunt echter al voor dat punt schimmelgroei krijgen – u moet uw huis onder 55% vochtigheid houden om problemen te voorkomen.

Door de wind veroorzaakte regen op spouwmuren

Spouwmuurtjes werden voor het eerst uitgevonden om te beschermen tegen door de wind veroorzaakte regen. Het idee is dat alleen de buitenmuur vochtig wordt. De binnenmuur wordt beschermd tegen zowel de regen als de wind. Maar als je een spouwmuur vult, kan de vulling het vocht van de buitenmuur naar de binnenmuur transporteren.

Daarom moet u het vullen van spouwmuren vermijden als u in een gebied woont dat gevoelig is voor door de wind veroorzaakte regen. Deze kaart laat zien welke gebieden in het België min of meer kwetsbaar zijn.

Dit probleem is vooral erg als er ‘snots’ in de muur zitten. Dit zijn stukjes mortel die naar beneden zijn gevallen en vastzitten op de banden die de twee lagen van de muur bij elkaar houden. Snots kunnen vocht van de muur naar de banden vervoeren. Terwijl de spouw open is, drogen de banden meestal snel uit, maar na het vullen kunnen ze nat blijven en uiteindelijk roesten. Uw installateur dient te controleren of de spouwen vrij zijn van snotjes voordat u ze vult.

Als uw spouwmuren niet geschikt zijn om te vullen, moet u overwegen om de spouw te isoleren.

Installateurs van spouwmuurisolatie zijn berucht om hun harde verkooptechnieken – Welke? Het tijdschrift vroeg acht beoordelaars om een huis te bezoeken dat ongeschikt was, zowel vanwege de locatie als vanwege scheuren in de muur – ze stonden er allemaal op dat het huis geschikt was. Hopelijk zal de controle die Green Deal installateurs moeten ondergaan deze situatie verbeteren.

Als je op deze manier last hebt van vocht, dan kun je het beste de spouwmuur opvullen, maar als dat niet mogelijk is, kun je overwegen om de buitenste stenen te beschermen. U kunt gebruik maken van een buitenpleister of een onzichtbare, ademende laag zoals Stormdry® Masonry Protection Cream.

Condensatie in koude hokken

Als u uw zolder op het niveau van de draagbalken isoleert, zal de zolderruimte koeler zijn dan voorheen. Er ontsnapt meestal wat warme lucht uit het huis die vocht met zich meedraagt en wanneer deze lucht in het hok komt, koelt het af zodat u condensatie kunt krijgen. Om dit probleem te voorkomen moet u ervoor zorgen dat het hok goed wordt geventileerd, zodat de vochtige lucht zich snel verspreidt. Daarom moet u het hok nooit goed isoleren onder de dakgoot – laat minstens 50 mm ruimte vrij. Ook als de dakbedekking onder de dakpannen oud is, is het een goed idee om deze te vervangen door een modern ademend type.

Ook het minimaliseren van de luchtlekkage in de loft helpt en is sowieso een goed idee. Zorg er dus voor dat het zolderluik tochtvrij is en controleer op luchtlekken rond de leidingen – als u bijvoorbeeld een koudwatertank in uw zolder heeft, zullen er ergens leidingen in en uit het plafond lopen.

Doordringend vocht na interne isolatie.

Als u kiest voor binnenisolatie zullen uw muren kouder zijn dan voorheen, dus als ze nat worden, drogen ze niet zo snel. Meestal is dit een probleem met de mortel omdat de meeste bakstenen niet veel water opnemen, hoewel sommige poreuzer zijn dan andere. Als het weer erg koud is, kan het vocht bevriezen, waardoor de mortel uiteindelijk afbrokkelt en vaker moet worden gerepareerd. Als het vocht tot aan de isolatie doordringt, kan het de isolatie nat maken – en natte isolatie is niet erg goed te isoleren.

Dit is vooral een probleem in regio’s met door de wind veroorzaakte regen die in de muren doordringt – net als het probleem van de spouwmuren. Dus u moet goed nadenken voordat u interne isolatie gebruikt in een gebied dat gevoelig is voor door de wind veroorzaakte regen (zie de kaart) en zeer koud weer.

Dit probleem kan worden verminderd als de binnenisolatie ademend is, omdat de natte muren dan naar binnen kunnen drogen. Er is echter niet veel onderzoek gedaan naar de mate waarin dit helpt.

U kunt ook denken aan een beschermende laag aan de buitenkant van de muren, zoals de al genoemde onzichtbare, ademende crème voor spouwmuren – Stormdry® Masonry Protection Cream.

Condensatie op koude oppervlakken door verminderde ventilatie

Nadat u uw huis heeft geïsoleerd zal alles binnenin warmer zijn dan voorheen, dus als andere zaken gelijk zijn zal de luchtvochtigheid zijn afgenomen en heeft u minder kans om condensatie te krijgen. Het toevoegen van isolatie heeft echter ook de neiging om tocht te repareren. Spouwmuurisolatie vermindert de tocht van slecht gemonteerde ramen en leidingen en de externe isolatie is vooral goed in het dichten van gaten, maar zelfs als u aan de binnenkant isoleert, kan het zijn dat de luchtdichtheid aanzienlijk is verbeterd. Dit betekent dat vocht zich meer dan voorheen in de lucht ophoopt, wat kan leiden tot condensatie op koude oppervlakken. Er zijn altijd wel plekken die kouder zijn dan andere, meestal is er een route die de isolatie omzeilt (een koudebrug). Sommige zijn gemakkelijk te zien – zoals vensterbanken die binnen en buiten aansluiten – en andere niet – zoals overal waar de isolatie niet goed is aangebracht en achter het pleisterwerk is verborgen.

Een vangmiddel om problemen te voorkomen is om de luchtvochtigheid laag te houden – u moet ernaar streven om de luchtvochtigheid onder de 55% te houden. Dan zal er zelfs daar waar een koud oppervlak is, niet genoeg vocht in de lucht zijn om condensatie te veroorzaken. U heeft dus ventilatie nodig – maar te veel ventilatie is ook een groot warmteverlies. Ideaal is een ventilatie die zich automatisch aanpast aan de luchtvochtigheid (zie ‘Hoeveel ventilatie heb je nodig?’). U kunt uw luchtvochtigheid ook vrij goedkoop in de gaten houden met een hygrometer. De mijne is een TFA digitale thermo-hygrometer en die kost ongeveer £16.

Het is een goed idee om extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van interne isolatie in keukens of badkamers waar veel heet water is waardoor de lucht vochtig wordt. In de eerste plaats moet u zorgen voor een effectieve afzuigkap. Sommige experts raden u aan om een ademende isolatie te gebruiken, zoals minerale wol of houtvezel. Ook kan een soort isolatie het vocht in de lucht bufferen door het te absorberen als de lucht vochtig is en het los te laten als de lucht droog is. Houtvezelisolatie is hier goed in. U moet echter niet verwachten dat de isolatie bestand is tegen een regelmatig stomende badkamer, dus u moet ook de afzuigkap hebben.

Garanties

Als u spouwmuurisolatie laat plaatsen, moet u een garantie van 25 jaar krijgen van de Cavity Wall Guarantee Agency (CIGA) http://www.ciga.co.uk/. Als u via de Green Deal massieve muurisolatie laat plaatsen, moet u ook een garantie van 25 jaar krijgen, met inbegrip van ‘schade aan de structuur en de wandbekleding met inbegrip van pleisterwerk en pleisterwerk en schade die een risico vormt voor de gezondheid’.

Samenvatting

Kortom, om al deze vochtige problemen te voorkomen:

  • Vul geen spouwmuren of isoleer geen massieve wanden aan de binnenkant in gebieden die gevoelig zijn voor door de wind veroorzaakte regen.
  • Zorg ervoor dat uw holtes vrij zijn van snotjes voordat u ze vult.
  • Zorg ervoor dat u de ventilatie in uw loft niet blokkeert en plaats een ademend vilt onder de tegels.
  • Houd uw luchtvochtigheid in de gaten en onderneem actie als deze boven de 55% uitkomt.
  • Voor keukens en badkamers in het bijzonder moet u rekening houden met vochtafzuigingen en/of ademende isolatie.

Recent Content